Epp Mäe maadles Euroopa juunioride meistrikullale

2. juuli 2012 autor · Kommenteeri 

Foto: Sven Arbet

Horvaatias Zagrebis heitlesid paljude riikide juunioridest maadlejad Euroopa meistrivõistluste medalitelevabamaadluses, naistemaadluses ja kreeka-rooma maadluses.

Eestile  medalivõidu toonud 20aastane Epp Mäe alistas Zagrebis kolm esimest vastast seljavõiduga: eestlannale allajäämist pidid järgepidi tunnistama nii ukrainlanna Julia Lavrenjuk, venelanna Tatjana Morozova kui ka Gamze Durukan Türgist.

Finaalivastaseks sai Epp Mäe prantslanna Cynthia Vanessa Vescani, kes paar kuud tagasi Soomes Helsingis toimunud viimasel olümpiakvalifikatsiooni turniiril oli teise kohaga lunastanud pääsme Londoni olümpiamängudele täiskasvanute klassis. Epp Mäe oli toona Helsingis kohe tema järel kolmas ning jäi olümpiapiletita.

Juunioride EMi finaalis pani Epp Mäe prantslannaga maadeldes oma paremuse maksma, olles vastasest kindlalt üle perioodidega 3-0, 0-2, 4-0, ning tuli Euroopa juunioride meistriks.

“Tundsin ennast matile minnes kindlalt, sest olin aasta otsa täiskasvanutega maadelnud ja nüüd omavanustega kokku minnes oli palju lihtsam hakkama saada,” lausus Epp Mäe tiitlivõidu toonud matšidele tagasi vaadates.

Pronksmedali said Zagrebis 15 osalejaga naistemaadluse turniiril kaela Denisa Macovei (Rumeenia) ja Julia Lavrenjuk (Ukraina), viienda koha said Dalma Caneva (Itaalia) ja Gamze Durukan (Türgi), seitsmes oli Tatjana Morozova (Venemaa).

“Varem kahel aastal Euroopas juunioride pronksile maadelnud Epp Mäe saavutus on seda hinnatavam, et Eesti maadlejad pole varem juunioride EMil meistrikulda võitnud,” rõõmustas Eesti Maadlusliidu peasekretär Mehis Kard. “Senised paremad olid 1995. aastal Richard Karelsoni teine koht kreeka-rooma maadluses ning 1992. aastal Küllo Kõivu võidetud hõbe vabamaadluses.”

Ehkki olümpiamängudel osalemise kogemus-elamus jääb vastsel Euroopa juunioride meistril sel suvel saamata, on Epp Mäed septembris ees ootamas veel üks tippvõistlus: juunioride maailmameistrivõistlused (MM) Tais.

“Läheme sinnagi kulda püüdma, selle nimel on harjutatud ning tiitel peaks olema mulle jõukohane,” arutles Epp Mäe. Juulikuu keskel on Epp enda sõnutsi Venemaal treeninglaagris, kus saab treenida koos Venemaa olümpiakoondislastega. Ülejäänud suvi kulub Eestis treenides.

Sel neljapäeval teevad äsja Audentese spordigümnaasiumi lõpetanud Epp Mäe ja tema treener Arvi Aavik Tallinnas peetaval pressikonverentsil aga väikese vahekokkuvõtte Epu senistest saavutustest, sest üks etapp tema sportlasteel on läbi saanud ning uued sihid tuleb paika panna.

Kokkusaamisel tänab Eesti Maadlusliit Epp Mäed juhendanud treenereid, kelle hulgas Henn Põlluste, Neeme Jaanson, Arvi Aavik, Riho Rannikmaa ja Epu isa Riho Mäe. “Kõik nad on kaasa aidanud naistemaadluse arengule Eestis,” märkis Mehis Kard.

Allikas: Postimees (Aivi Pragi).

About Jaak